събота, 8 юли 2017 г.

Овчарски банички



Овчарско им е името само заради овчето мляко и сирене :) Иначе банички като банички, но много пухкави и вкусни.
Който ме познава знае, че сигурно ударих стотака да правя Витите банички на Пепи Безспорно много вкусни и ако все още не сте приготвяли, опитайте - задължително.


А ето и рецептата за тези банички:

За 4 броя:
* 100 г овче мляко
* 140 мл вода
* 30 мл олио
* 1 ч.л. сол
* 1 с.л. захар
* 10 г прясна мая
* 400 г брашно (+-20 г)

За пълнеж:
* 200 г овче сирене
* 30 г масло

За намазване:
* 2-3 с.л. олио
* 20 г масло


Може да омесите тестото в хлебопекарната, като сложите продуктите в описания ред. От брашното махнете 2-3 с.л. и ако е нужно ще добавите на порции. Ако тестото стане по-твърдо (в зависимост от брашното), може да се добавят лъжица, две вода, докато стане еластично на пипане.
Ако нямате хлебопекарна:
Маята се разтваря в хладката вода, с щипка захар, сол и 1-2 с.л. брашно. Оставя се да шупне. Брашното се пресява в купа, прави се кладенче в средата и се добавят останалите продукти, заедно с втасалата мая. Замесва се меко тесто, оставя се в купата, покрива се със свежо фолио и се оставя да втаса, докато удвои обема си.

Готовото тесто се изважда върху поръсен с брашно плот и без да се премесва се разделя на 8 части.
Сиренето се натрошава и се смесва с разтопеното краве масло.
Взима се топка тесто, разтегля се в правоъгълна форма (не е нужно да изтънявате на кора, просто да се разстеле достатъчно, за да събере плънката), разпределя се пълнеж от сиренето, отгоре се покрива с втора част разтеглено тесто и се усуква баничката на фитил, а всеки фитил се навива на охлюв. Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се намазват с олио. Оставят се да втасат на топло, докато удвоят обема си и се пекат в загрята на 180 градуса фурна, с долно нагряване + вентилатор, на средна скара, или на 200 градуса с горно и долно нагряване, като при нужда се покриват с лист алуминиево фолио, за да не прегорят.
Печенето при мен отне около 20-25 минути. Проверете с клечка забодена в средата, дали са изпечени.
Готовите банички се изваждат, намазват се с разтопеното масло и се сервират топли.





1 коментар:

pep-4o каза...

обожавам ги с овчето сирене на мама. Така приятно се разтапя това сирене в тях....... май ще правя тези дни, само ме съблазняваш