събота, 1 април 2017 г.

Типови хлебчета с коприва и сирене



Направих ги подобни с форма на багети, за да мога да си ги режа на кръгчета и пека като брускети, с кашкавал, маслини и мащерка (примерно). Това закусвам тези дни.

За 3 броя хлебчета
За тестото:
* 170 мл вода
* 5 г прясна мая
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 2 с.л. олио или зехтин
* 300-320 г типово брашно.

За пълнеж:
* 100 г краве сирене
* 50 г бланширана отцедена коприва
* 1 яйце
* щипка черен пипер

За намазване и поръсване:
* 1 разбит белтък или 3-4 с.л. зехтин
* сусам за поръсване

Копривата се нарязва на ситно и се смесва с натрошено сирене, яйце и щипка черен пипер.

Тестото може да омесите в хлебопекарна, като сложите продуктите в описания ред, (но само 300 г брашно, а при нужда ще добавяте по лъжица) и включите на програма тесто. Оставете целия цикъл на програмата, да втаса вътре тестото.
Ако нямате хлебопекарна:
В купа се добавя хладката вода, разтваря се маята, добавят се захарта, солта, добавят се 3-4 с.л. брашно и сместа се оставя да втаса на топло.
След като втаса се добавят мазнината и останалото брашно и се замесва меко тесто. При нужда добавете още лъжица-две брашно.
Готовото тесто се оставя в купата и се покрива с кърпа или стреч фолио. Оставя се на топло да втаса.
Разделя се на три части. Разточват се на правоъгълници. В средата им се слага плънка от нарязаната на ситно коприва, смесена с натрошено сирене, черен пипер и яйце. Навиват се на руло и се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
Оставят се да втасат на топло и след като увеличат обема си се намазват с разбит белтък или със зехтин, поръсват се обилно със сусам и се пекат в загрята фурна с долно нагряване + вентилатор,  на 200 градуса, на средна скара за около 30 минути. Или на 180 градуса с долно и горно нагряване, на средна скара, пак за около 30 минути.




Няма коментари: