сряда, 4 април 2018 г.

Шоколадова торта със сушени смокини



С тортите в последните години съм малко скарана. Правя много рядко, обикновено за поводи, когато ще има много хора и ще се изядат :) А в началото, запалена по кулинарията, правех всеки месец торта, да не кажа и по два пъти в месеца.
Тортата беше за рожден ден на най-добрата ми дружка в живота - моята най-близка приятелка, с която сме цял живот. Разрез снимки няма да има. Снимахме по тъмно, в движение, докато разрязвахме касапски с ножа и не са никак фотогенични парчетата снимани с телефон.

Блатовете за тортата и млечният крем са адаптирани от Среднощно вдъхновение на Ирина с леки промени.


За два шоколадови блата:
* 160 г меко масло
* 140 г кристална захар
* 140 г кафява захар Мусковадо
* 3 яйца
* 240 г брашно
* 1/4 ч.л. бакпулвер
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 50 г какао
* 250 мл прясно мляко с добавена 1 чаена лъжица ябълков оцет

Фурната се загрява на 180 градуса.
Дъното на квадратна форма с диаметър 22х22 см се покрива с хартия за печене, а стените се намазват с масло.
В купа се смесват брашното, содата, бакпулвера и какаото.
Оцетът се добавя към прясното мляко, разбърква се и се оставя за около 10 минути, да се получи така наречената мътеница и да се сгъсти малко.
Маслото се разбива със захарта до побеляване. Добавят се едно по едно яйцата, като се изчаква да се усвоят напълно, преди да се добави следващото. Към получената смес се добавят сухите съставки и мътеницата, като се редуват на порции до изчерпването  им, като се започва със сухи съставки и се завършва отново с тях.
Получената смес се разделя на две равни части и се изпичат два блата за по около 15-20 минути. Проверяват се с клечка забодена в центъра дали са изпечени. Изваждат се, оставят се за около 5 минути в тавичката, след което внимателно се преместват върху решетка и се оставят да се охладят. След това се отлепва хартията за печене.

За два бадемови блата:
* 160 г белтъци (около 4 белтъка на големи яйца)
* 100 г кристална захар
* 100 г смлени филирани бадеми
* 1 равна с.л. брашно

Фурната се загрява на 160 градуса. Дъното на квадратна форма с диаметър 22х22 см се покрива с намаслена с олио хартия за печене. 
Белтъците се разбиват, като на порции се добавя захарта, до получаване на гъста лъскава маса (около 6 минути разбиване с миксер). 
Брашното се смесва със смлените бадеми и на порции се добавя към разбитите белтъци със захар, като се разбърква с шпатула в една посока, до поемане на сухата смес.
Готовата смес се разделя на две и се изпичат два блата за по около 15-20 минути на средна скара. Изваждат се и се оставят да се охладят. Внимателно се отлепва хартията за печене.

Ганаш със сушени смокини:
* 200 г тъмен шоколад с 50% какао
* 200 мл сладкарска сметана
* 150 г сушени смокини нарязани на ситно

Шоколадът се начупва в купа. Сметаната се загрява в съд на котлона и с нея се залива шоколадът. Оставя се за 2-3 минути и сместа се разбърква с лъжица до получаване на хомогенна маса. Добавят се смокините и отново се разбърква. Поставя се в хладилник да стегне малко и да е удобна сместа за намазване на блата.

Чийзкрем със сушени смокини:
* 200 г крема сирене (ползвах Coldessa Classic)
* 100 мл сладкарска сметана за разбиване
* 3-4 пълни супени лъжици пудра захар
* 200 г сушени смокини нарязани на ситно

Сладкарската сметана се разбива до гъст крем. Добавят се крема сиренето, пудрата захар и се разбива за секунди, да се обединят продуктите. Накрая се добавят нарязаните смокини и се разбърква сместа.

Крем с бял шоколад:
* 4 жълтъка
* 80 г кристална захар
* 2 равни с.л. царевично нишесте
* 100 мл прясно мляко
* 200 мл сладкарска сметана
* 2 ванилии на прах
* 2 с.л. студено прясно мляко
* 100 г бял шоколад

Жълтъците, 2 с.л. прясно мляко, нишестето и ванилията се смесват в чаша и се разбъркват хубаво с лъжица (да няма бучици).
Сметаната и млякото се слагат в съд на котлона до загряване на сместа. На тънка струйка се добавят сместа с жълтъците, като непрекъснато се разбърква с телена бъркалка. Внимавайте да не загори сместа. Намалете силата на огъня. Като се сгъсти кремът се прехвърля в купа, да не залепва на дъното на съда, в който е варен. Добавя се начупеният бял шоколад и сместа се разбърква до разтопяване на шоколада. Оставя се кремът да се охлади и да е удобен за нанасяне върху блатовете.

За измазване на тортата:
* 400 г тъмен шоколад с 50% какао
* 350 мл сладкарска сметана
* 50 г краве масло

Сметаната се смесва с маслото и се загрява в съд на котлона. 
Шоколадът се начупва в купа. Залива се с горещата смес, разбърква се до получаване на хомогенна смес и се оставя в хладилник да се стегне и да е удобна сместа за намазване.

За сиропиране на какаовите блатове:
* 70 мл прясно мляко
* 70 мл коняк


Сглобяване на тортата:

Не съм ползвала ринг за сглобяване на тортата, тъй като кремовете (с изключение на крема с бял шоколад) бяха достатъчно стегнати.

В сервизна чиния, или върху поставка, се слага първият шоколадов блат. Сиропира се с половината от млечно-конячната смес. 
Намазва се с ганаш крема със сушени смокини и се изравнява.
Отгоре се поставя единият бадемов блат. Намазва се с чийз крем със смокини и върху него се добавя вторият бадемов блат.
Върху бадемовия блат се разпределя половината от крема с бял шоколад и тортата се поставя в хладилник, докато стегне малко последния крем, тъй като е доста по-течен и ако се сложи всичкият ще се разтече под тежестта на следващия блат. 
Когато се охлади и стегне се изважда и се намазва втората част от крема с шоколад и отново се слага да стегне. След което се поставя и вторият шоколадов блат и се сиропира с останалата смес от мляко и коняк. 
Добре е тортата да престои в този вид 12 часа и след това да се намаже с ганаш крема, когато е хубаво охладена и споена. Но достатъчни ще са и 5-6 часа.
Изважда се, намазва се с шоколадовата смес, изравнява се по желание, да са гладки стените и се украсява.

За украса съм ползвала сушени смокини, филирани бадеми, люспи бял шоколад, разтопен бял шоколад, Шоколадови трюфели с бял и тъмен шоколад и Какаови макарони с Лимонов крем.
Ако не искате да е толкова натруфена може да поръсите само с бял шоколад и филирани бадеми.

Изпичането на блатовете, приготвянето на кремовете и сглобяването на тортата ми отне точно 5 часа, заедно с охлаждането на блатовете и кремовете.
Трюфелите се правят бързо, за няма и час, но направих предходния ден. Съхранявах на хладно.
Измазването и украсяването на тортата отнема не повече от 30 минути.
С макароните този път имах проблем, тъй като не пресях сместа. Понеже правих малка доза, само за украса и малко джаста праста я карах с тях, но освен липсата на "полички" в основата на макарона, всичко друго си им е точно на вкус. Лека чуплива черупка и мека вътрешност.



1 коментар:

vesela каза...

Големи заслуги има дружката, такава богата торта си и приготвила! Дано дружбата ви е все така силна!
А ти не е лошо да започнеш пак да показваш тука торти, Даре, по 1, 21 че и 3 пъти месечно:)