понеделник, 19 февруари 2018 г.

Златоградско гювече



Не знам в Златоград дали предлагат такова гювече, но рецептата видях в книга на Бон Апети. И като идея за разнообразяване на кавармата и начин на поднасяне, запечена с кашкавал, много ми допадна.
Чудесна да се топне меко хлебче в нея и в добавка със свежа салата е една чудесна вечеря. В случая обаче, аз си я хапнах с тежка зимна салата от гриловано пилешко, кисели краставици, варени картофи и майонеза.


За 3 порции сложих:
* 800 г пилешко филе
* 200 г гъби /стерилизирани или пресни/
* 4-5 средно големи глави лук
* 2 зелени чушки/пиперки
* 2 червени чушки/пиперки
* 3-4 стръка магданоз
* 500 г консервирани домати
* 1 ч.л. чубрица
* сол на вкус
* 1 ч.л. равна черен пипер
* около 7-8 с.л. олио или зехтин + 20 г краве масло за задушаване
* 100 г кашкавал за поръсване


Месото се нарязва на хапки и се задушава в загрятата мазнина. Ако пусне вода се оставя да се изпари и съвсем леко да се запържи. Добавят се нарязаните на ситно лук и чушки и се задушава за кратко. Гъбите се нарязват на филийки и също се добавят към сместа. Нарязва се магданозът и заедно с доматите, чубрицата, сол, черен пипер се добавят към сместа, разбърква се и се маха от котлона.
Готовата смес се разпределя в глинени гювечета, поръсва се с настърган кашкавал, слагат се капачета на гювечетата, поставят се в студена фурна на средна скара и се включва на 200 градуса с долно и горно нагряване. Запичат се за 30-40 минути.



1 коментар:

vesela каза...

Вкусно, Даре!