сряда, 27 декември 2017 г.

Коледна питка



* 1 равна с.л. суха мая
* 1 ч.ч. хладка вода (200 мл)
* 1/2 с.л. захар
* 80 мл олио
* 40 мл оцет
* 1 к.л. хлебна сода
* щипка сол
* брашно около 500 грама

Тесто за фигурките:
Към 100 мл вода се добавя брашно, с ръце се размесва, докато се оформи тесто. С това тесто се моделират фигурките върху питката.


Маята и захарта се разтварят във водата. Брашното се оформя на кладенче, изсипва се маята, прибавя се солта, олиото и оцета, в който е разтворена содата. Омесва се меко тесто, което се оставя да втаса в намазана с мазнина тавичка. Когато удвои обема си се премесва наново и се разстила в намазана с масло или олио тава за печене с диаметър 30 см. Украсява се с фитилчета или фигурки от тестото с вода и брашно, оставя се да втаса, около 30 мин, намазва се с олио питката /без фигурките/ и се пече в загрята на 180 градуса фурна, около 30 мин, като при нужда, за да не изгори се покрива с лист алуминиево фолио. Питката се проверява дали е готова, когато в центъра и се забоде клечка и излезе суха.



4 коментара:

vesela каза...

Страхотна питка!
Честита Нова Година, Даре!
Бъдете благословени!

Анонимен каза...

Това количество оцет не придава ли кисел вкус на питката.

Kokona каза...

Не. Нищо не се усеща. Неутрализира содата и не придава кисел вкус.

Анонимен каза...

Благодаря за отговора, ще я направя за Коледа.Яна