четвъртък, 16 ноември 2017 г.

Свински бут със сос от сайдер и светло пиво



Вече 4 или 5 пъти готвя свинско с този сос. А как се стигна до това сайдер да влезе в сос към печеното... просто лятото нямаше тъмна бира и беше много трудно да се намери някъде останала такава. Затова пък пиех доста ябълков сайдер и един ден обикаляйки за пореден път магазините в малък град, близо до наше село... и при поредната липса на тъмна бира се оглеждах по витрините, то освен светло пиво нарамих и ябълков сайдер.
Сосът е много нежен, с лека текстура и в никакъв случай не сладни. Придава чудесен вкус на печеното свинско месо. Затова и предлагам рецептата.

Всичките ми готвения на свинско със сайдер се случваха все по късните часове и снимките отново са тъмни. Пускам ги, а някой ден може да подменя, ако ми се отдаде възможност да заснема на светло. Така по-добре се вижда и цветът на месцето и соса.
За гарнитура към месото се спрях на печени гъби и печен карфиол. Идеята за него дойде от Танита, която ми го препоръча, а рецептата може да видите тук - Печен карфиол. Чудесно се съчета с месото и соса. Препоръчвам!


Рецепта за 3 порции:
* 800 г свински бут

* 2-3 скилидки чесън
* 30 г краве масло
* 1 ч.л. мащерка

* 330 мл ябълков сайдер
* 150 мл светла бира
* 30 г краве масло
* сол (1 ч.л.)
* черен пипер (1/2 ч.л.)

* 2 с.л. царевично нишесте
* 50 мл вода

Фурната се загрява на 200 градуса.
Бутът се нарязва на не много дебели пържоли, по около 2 см дебелина.
Маслото се разтопява, добавя се нарязан на филийки чесън и пържолите се овкусяват.
Запечатват се на тиган, от всяка страна за по 3-4 минути и се подреждат в тава за печене.
В същия тиган, в който е печено месото, се изсипват сайдера и бирата, добавя се отново бучка масло, сол, пипер, оставя се сосът да клокне и с него се заливат пържолите. /Не измиваме тигана, защото ще ни трябва отново/
Покриват се с фолио и се пекат на средно ниво в загрятата фурна около 25-30 минути. / Аз пробвам с вилица месото, бодвам, ако излиза лесно махам фолиото и пускам турбо грил, да се запекат за буквално 2 минути.
Месото се изважда съд с капак, сосът се връща в тигана да се загрее.
Нишестето се разтваря в студена вода и се добавя към соса при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти (за около минута, две). Опитва се сосът на вкус, при нужда се добавя още сол и пипер.
Сервира се порция месо със сос и по желание с печени карфиол и гъби на фурна.



Няма коментари: