сряда, 18 октомври 2017 г.

Свински гърди в сос от тъмна бира и бекон



След поредица тесто е редно да пусна и малко месо. Все ред за снимка не остава за него. Все късно го приготвям и снимането е мисия невъзможна, но опитах се тази вечер криво-ляво да щракна, поне да се види какво е.

За 3-4 порции:
* 1 кг свински гърди с кост
* 100 г пушен бекон

* 30 г краве масло
* 30 мл зехтин
* 1 ч.л. мащерка
* 1 ч.л. листа градинско къри или риган
* 1 ч.л. хималайска сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 500 мл тъмна бира /препоръчвам кен Staropramen/

* 10 г царевично или пшенично натурално нишесте
* 50 мл студена вода

* за гарнитура: картофено пюре



Фурната се загрява на 200 градуса.
В купа се смесват разтопено краве масло, зехтин, мащерка, листа градинско къри, черен пипер и сол и сместа се разбърква.
Гърдите с кост се нарязват на порции и запичат в тиган с незалепващо покритие и дебело дъно, от всяка страна за по 3-4 минути.

Подреждат се в тава за печене във фурната и върху всяко парче се полива с лъжичка от маслената смес.

В мазнината, която са пуснали гърдите, се запържва нарязаният бекон за минута две. Добавя се бирата, оставя се сместа да заври и се изсипва при ребърцата в тавата. /Не изплаквайте тигана, ще е нужен още веднъж за соса/

Покрива се тавата с фолио и се пече в загрята на 200 градуса фурна, на средна скара, за 1 час.

Изваждат се ребърцата от тавата и се слагат в купа с капак. Сосът се връща отново в тигана. Загрява се.
В чаша се смесва нишестето със студената вода, разбърква се и се сипва при соса, при непрекъснато разбъркване, докато се сгъсти.
Сервират се порция от гърдите полети със сос и картофено пюре.

* Картофеното пюре е направено от обелени, нарязани на кубчета и пасирани с преса 500 г картофи, като при пасирането съм оставила 1/2 чаша от водата, в която са варени. Добавени 50 мл горещо прясно мляко, 1 с.л. краве масло, лъжичка мащерка и сол.



С пушен бекон сосът има по-пикантен и опушен вкус и не на всеки би допаднал. Може да се замени с пресен бекон, гъби или да се пропусне в рецептата.




Няма коментари: