петък, 14 юли 2017 г.

Пиле по провансалски



Много вкусно ястие. Тази вечер за първи път приготвих, а рецептата е от кулинарна енциклопедия.
Може да се направи с пилешки бутчета, с пилешко филе, а аз заложих на крехките пилешки бон филенца. Ястието стана много бързо. Приготвих непосредствено преди вечеря.
Пастата за гарнитура не е задължителна и може да гарнирате по ваш вкус.


За 3 порции:
* 500 г пилешки бон филенца
* 250 г гъби (нарязани на филийки)
* 1 средно голяма глава лук (нарязана на полумесеци
* 1 с.л. шарена сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. червен пипер
* сол на вкус
* 50 мл зехтин или олио
* 120 мл бяло сухо вино

* 2 домата/бланширани, обелени и нарязани на кубчета
* няколко стръка магданоз, нарязан на ситно


Пилешките бон филета се подправят с шарена сол, червен пипер, черен пипер и малко сол и се пържат в загрятата мазнина по 3-4 минути от всяка страна.
Изваждат се в отделен съд.
В същата мазнина се задушава лукът, добавят се гъбите и се задушават 3-4 минути. Връща се пилешкото в тигана, добавя се виното да кипне, намалява се силата на огъня, похлупва се ястието с капак и се готви около 10 минути.
Преди сервиране се поръсва с доматите и магданоз.

Сервира се по желание с паста.
В случая пастата за 3 порции е 150 грама, сварена в подсолена вода и отцедена.
В тигана в който приготвих ястието, без да го мия, добавих лъжица, две зехтин, запържих половината от нарязаните на кубчета домати за кратко, добавих пастата, разбърках, поръсих със сол, черен пипер и магданоз и сервирах като гарнитура към основното.
Пастата няма нужда от много подправки, тъй като месото е с чудесен и отличаващ се вкус заради шарената сол,а  и не само, и е достатъчно пастата да е само леко подчертана с основни подправки.




Няма коментари: