сряда, 26 април 2017 г.

Селски бюрек



Бюреците, които съм яла в пекарни, са различни видове. От такива с кори за баница и по нищо различаващи се от баницата, до пухкави като тутманик, от тесто с мая.
На днешната идея попаднах в сайта За Жената, но направих по друг начин тестото с мая. Не точих тестото, а го разтеглих с ръце.
Получиха се много вкусни бюреци, ако може така да се нарече или пухкави тутманици със сирене :) Кой на каквото ги оприличи. Може би е грешка, че не направих оригиналното тесто с повече мазнина в него, а я вложих между корите и отгоре, но за друг път може и да рискувам.


За 4 бюрека:
* 350 мл вода
* 10 г прясна мая
* 1 и 1/2 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 3 с.л. олио
* 1 с.л. оцет
* 550 г брашно за баница (+- 1-2 с.л.)

* около 100 мл олио
* 150-200 г сирене

Тестото може да омесите в хлебопекарна, като сложите продуктите в описания ред, като брашното е 500 г, а при нужда да добавите на порции, да се получи хубава топка тесто. Да не е много меко, но да не е и много твърдо. Да не маже под бъркалката.

Ако нямате хлебопекарна, маята се активира в малка част от водата, с щипка захар и сол и добавено брашно, да стане на каша. Останалото брашно се сипва в купа или тава, в средата се прави кладенче и се изсипват втасалата мая и останалите продукти. Замесва се тесто.
Разделя се на 12 части и се подреждат в малка тавичка, с добавена 1/2 част от олиото, а отгоре се добавя другото олио, да се намаслят хубаво и се покрива с фолио за свежо съхранение. Оставя се тестото да се отпусне за минимум 30 минути.Трябва леко да втаса, но не и да превтаса.
Ето и на снимка как изглежда:


Сиренето се натрошава в купа.
Взима се топка тесто и директно на плота се разтегля с ръце. Не е нужно да се изтънява много, защото тестото е с мая. Поръсва се кората със сирене и малко от мазнината в тавичката и се сгъва на плик.
Взима се втора топка тесто, също се разтегля на плота, поръсва се със сирене и лъжичка от мазнината и в средата и се слага сгънатия плик и отново се сгъват четирите краища на плик.
Така се процедира и с третата кора, като в нея се слага сгънатото тесто и първият бюрек е готов.


Премества се в тава покрита с хартия за печене, като се поставя със сгънатата част надолу.
Четирите бюрека се слагат на разстояние един от друг и се поливат с останалата мазнина от тавичката, в която се е отпускало тестото.
Оставят се да втасат на топло. Може да загреете за 5-6 минути фурната на 50 градуса, да я изключите и да поставите бюреците вътре да втасват, ако е много студено навън. Втасването отнема около 30 минути.
След като втасат, включвате фурната, както са вътре бюреците, на 200 градуса и печете на средна скара до готовност, като проверявате с клечка забодена в бюрека дали е изпечен.
При мен времето за печене беше 22-23 минути от момента на включване на фурната.
Ако фурната ви е много силна, намалявате температурата или покривате с лист алуминиево фолио отгоре, за да не прегорят.





Няма коментари: