понеделник, 3 октомври 2016 г.

Тиквени сладки



Тиквените сладки на Нели Колева. От нея ги знам, макар в интернет да ги има в почти всеки блог, аз от Нели се научих да долюбвам тиквата и все по-често есента да експериментирам и включвам в различни ястия.
Сладките правя доста често, изяждат се бързо, ароматни, вкусни и бързи за направа. Подходящи за следобедно кафе, за различни поводи, а тази Коледа мисля да приготвя и доза за празника, като ще ги направя в последния момент, за да не престояват, тъй като прясно изпечени и слепени със сладко, поръсени с пудра захар, са ми най-вкусни.

Рецептата на Нели може да видите в нейния блог тук: Меки тиквени сладки с крем

Измерила съм си продуктите:
* 240 г брашно
* 2 яйца
* 180 г кафява захар
* 100 мл олио
* 200 г тиквено пюре (сварена, прецедена и пасирана тиква)
* 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
* 1 равна ч.л. сода
* 1 ч.л. канела
* щипка индийско орехче
* 1 ванилия
* щипка сол

* мармалад за слепване на сладките
* пудра захар за поръсване


По правило, брашното, бакпулвера, содата и солта се смесват в купа.
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, към тях се добавя олиото, тиквеното пюре и ванилията. Разбърква се до хомогенна смес, добавя се брашното и отново се разбърква до хомогенна смес.
Какво правя в последно време обаче - В купа слагам всички измерени съставки и бъркам с лъжица до получаване на хомогенна смес :) Винаги ми се получават сладките и фал досега не е имало :)
В тава покрита с хартия за печене, с помощта на лъжица за чай се оформят сладките, като се загребва от сместа, сипва се по лъжичка, на разстояние една от друга и се заглаждат сладките.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на средна скара, по около 8-9 минути.
Изваждат се, оставят се около 5 минути в тавата и след това с шпатула се изваждат лесно.
Оставят се да се охладят, слепват се с мармалад и се поръсват с пудра захар, непосредствено преди консумация, тъй като са влажни сладки и ако престоят със захарта, тя ще се разтопи.

В рецептата на Нели има интересни предложения за крем за слепване на сладките. Още не съм опитала, но някой път ще пробвам, защото звучи много вкусно.
Предимно ги слепвам с мармалад, а понякога и със сладко.

Излизат около 35 слепени меки тиквени сладки.



2 коментара:

Unknown каза...

Вкусотияяяяяя

vesela каза...

О, от кога им се каня, време е да се правят май...Чудесни са и твоите!